Boligjakt i Australia

Heihei til dere som titter innom utvekslingsbloggen til UiS.

Jeg heter Christina, og som utveklingsambassadør skriver jeg noen ord om mitt opphold her på Gold Coast i Australia, i håp om at det kan hjelpe noen av dere som kanskje vurderer utveksling selv. Jeg går master i International Hospitality Management og tar nå et semester på Griffith University, og er allerede halvveis…! Hjelp!!

Meg (til venstre) og Victoria på India Heads på Fraser Island.

Jeg sa jo i mitt forrige innlegg _her_ , at jeg skulle skrive litt om boligjakt her i Australia. Det er ikke bare bare å finne bolig kan jeg fortelle, men det er egentlig ingenting å grue seg til så lenge man har planlagt litt på forhånd. Man finner bolig uansett, men jeg tror nok mange kommer med litt urealistiske planer om hva de vi ha i forhold til hva man er villig å betale for det. (Guilty!) Jeg dro hit med Victoria fra klassen (som også skriver innlegg på bloggen), så vi gjorde hele boligprosessen sammen. Mange kommer til det store utlandet alene, og det går helt fint det også.

Det aller første jeg vil påpeke er at man skal være litt forsiktig med å binde seg på forhånd, altså før man har sett boligen personlig. Ikke la stresset ta overhånd og finn deg noe mens du sitter bak skjermen i Norge. Har hørt mange skrekkhistorier om folk som plutselig sitter på en leilighet som ikke har vært noe særlig, eller har knytta seg mot diverse leiligheter uten å ha helt kontroll på hva de har knytta seg til. Så gi deg selv tid, og ikke stress unødvendig på forhånd.
Victoria og jeg booka en airbnb til første uka her, for å ha en base til boligjakten. Jeg er så utrolig glad for at vi ga oss selv en hel uke, kontra et par dager slik som mange andre gjorde, for det gjorde meg mindre stressa. Husk at flyturen er lang, så de første dagene er dømt til å bli tunge. Vi brukte de to første dagene på å skaffe mobilabonnement (dvs. mobilnett!) og søke om boliginspeksjoner for resten av uka. Vi ble dog utrolig glad i denne midlertidige boligen. Det ble prioritert komfort og praktisk plassering over å ta det billigste tilgjengelig, det skal innrømmes. Men det var absolutt verdt det. En utrolig bra start på oppholdet.

Soverommet mitt på airbnben. Hadde også eget bad. Victoria hadde et lignende, og også eget bad. Begge hadde direkte utgang til verandaen.
Spisestuen
Stuehjørnet
Kjøkkenet
Utsikten fra verandaen. Altså. Vi bodde i 3. etasje (dvs. 4), så man trenger ikke å bo høyt for godkjent utsikt.
Savner denne frokostutsikten. Man.

Skulle gjerne hatt denne leiligheten ut oppholdet. Dessverre så solgte utleieren denne, så det var ikke mulig. Som dere ser, så hadde vi det ikke vondt første uken her. Leiligheten hadde inkludert internett, noe som var veldig greit i og med at vi søkte opp alt vi lurte på. Og det er jo ikke rent lite som har spørsmålstegn bak seg siden man ikke kjenner stedet, eller hvor man finner ting.

Vi søkte for det meste på leiligheter på https://www.realestate.com.au/rent/ og https://www.gumtree.com.au/ , to sider som er enkle å navigere seg rundt på. Her huker man selvfølgelig av det man vil prioritere. Vi ville for eksempel ha egne rom (det er ganske vanlig å dele rom her, for å få det billigere), og under en viss pris.
Skal man finne bolig uten at man kjenner noen fra før av, er det to veldig vanlige ting å gjøre. Enten finne bolig på flatmates.com.au eller https://www.gumtree.com.au/ , eller man kan melde seg inn i grupper på Facebook, for eksempel ANSA Gold Coast eller grupper tilhørende skolen, og høre om noen vil lete sammen med deg.
Hvis man føler at man ikke finner noe på nettet, eller hvis man har ønsker om å bo i et spesifikt område for eksempel, så er det også mange som stikker hodet innom eiendomsmeglere i gitte områder. De er som regel veldig hjelpsomme. Jeg vet også om de som har gått innom noen av hotellene her, som også er leilighetshotell, og fått greie dealer der (Det er ofte her folk deler rom for å spare penger).

NB! Når man leter er det viktig å legge merke til at prisen er som regel oppgitt for per uke, ikke per måned. Tungvint, men sånn er nå det. Det er også utrolig viktig å spørre om de “skjulte” kostnadene. Det er ikke alltid nødvendige ting som vann, oppvarming, møbler, strøm, internett osv. er inkludert (de to siste er oftere ikke inkludert), men de ordlegger seg av og til som at man skulle tro det. Spør derfor for å unngå all tvil. Og sist, men ikke minst; spør om leieperioden. Veldig få er interesserte i å leie ut mindre enn 6 måneder, så det kan fort bli dyrt hvis man bare skal være der i fire. Det er vanlig å leie videre her etter endt opphold, men det er på egen risiko selvfølgelig.

Hovedgata på Main Beach.

Victoria og jeg dro på mange visninger. Beregn god tid til å finne frem, for det er ikke kult å komme for sent, hehe. Vi så på leiligheter som både var leid ut privat og de som ble leid ut gjennom firma. Dra på alle visninger du kan; det er tross alt den beste måten å få en oversikt over hva man kan forvente og for å få riktig inntrykk. Mange av de utlyste leilighetene manglet bilde av spesielle rom- ofte bad eller soverom, og det var ofte en grunn til det. For å si det sånn... Vi var for eksempel på en visning hvor det kun var bilder av stue og uteområde, noe vi fort skjønte grunnen til når vi var på inspeksjon. Soverommene var utrolig falmet, med gulvteppe som var så godt som råtnet i hjørnene, og la meg ikke starte på badet… Tror ikke jeg hadde følt meg ren etter er dusj der. For å si det sånn. Jeg bemerka meg også fort at det var ikke alle basseng jeg hadde hoppa oppi uansett hvor varmt det hadde blitt, så for min del ble basseng mindre og mindre viktig. Jeg foretrekker heller å henge på stranden.
Hvis man ikke er så glad i småkryp (eventuelt større småkryp), så fikk vi forresten tips av de lokale om å ikke bo vegg-i-vegg med parker, og ikke bo i nedre etasje hvis det er mye buskas og trær tett til veggen. Sååå, det ble jo fort et relevant kriterium for oss, haha.

Balsam for sjelen
Obligatorisk turistbilde, selvfølgelig

Vi endte opp med å bo i samme området som airbnb’en vi bodde i. Vi bor egentlig bare litt lengre ned i gata, midt i mellom tram-stoppet og stranda. Helt perfekt plassering. Vi bestemte oss tidlig for at vi ville prøve å finne en bolig hvor det bare var oss to, fordi vi setter begge privatliv høyt, og har lyst til å kunne komme hjem til et sted hvor vi faktisk trives. Jeg var også ganske bestemt på at jeg IKKE ville bo i Surfers Paradise, (det er egentlig ganske oppskrytt og harry etter min mening), men litt utenfor. Vi har verken basseng eller terrasse, men vi har stranden et stenkast unna, og det tar 20 minutter å gå inn til kjernen av Surfers, i tillegg til at det er flust med parker i nærheten. Vi har nylig begynt å utforske ordentlig og hatt våre første ordentlige stranddager, siden vi (i hvertfall jeg) har ligget syk siden vi kom. Ble frisk for to uker siden, liksom, hvor sykt er ikke det? Pun intended.

På flyttefot. Vi husker det som vi drasset vi på mye mer, men vi var relativt kleine der vi rullet ned på en lørdagsmorgen.
The beach. The Main Beach.

Mine personlige meninger og tips er å finne ut hva som er viktig for deg når du skal finne bolig. For meg endte privatliv, trivsel og komfort øverst. Det tar meg litt over et kvarter med tram for å komme meg på skolen, jeg bor nærme stranda, og jeg bor nærme nok Surfers til at man kan gå dit (vi tar ofte strandruta, noe som er rene terapien), men likevel langt nok unna Surfers til at jeg slipper folkemengdene og utelivet på døra. Main Beach, som området vi bor i heter, er helt perfekt for min del. Leiligheten vår var møblert, men manglet noen ting som puter og dyner, håndduker osv, men det visste vi at vi kunne finne billig på K-mart. Vi endte også opp med å kjøpe nye kjøkkenting fordi det som var der var relativt… ja… oppbrukt, hehe. I tillegg har vi skaffet strøm og internett på egenhånd, som ble totalt mye mindre enn jeg frykta. Heeeldigvis.

Haha, Victoria er stolt med dagens første fangst. Dette var det første runden på K-mart. Vi var her tre ganger samme dag. Ni timer tilbragte vi her. OG vi ble sendt i self-check-out. Hver-himla-gang!

Hvis det skulle være noen spørsmål ang. boligjakt, er det bare å slenge de ut. Dere kan også følge meg på instagram på @chrisfrederic hvis dere vil se flere glimt av hverdagen.

Until next time,

Christina

2 thoughts on “Boligjakt i Australia

 • October 6, 2022 at 10:23
  Permalink

  Hei!
  Jeg bare lurte på hvor mye en må forvente å betale i måneden for et ok sted å bo? (hvor mye betaler dere (hvis det er lov å spørre om)? Har fått et forslag om 9.500kr delt med noen andre, høres det ut som en normal pris?

  Reply
  • December 1, 2022 at 13:44
   Permalink

   Hei, Mina! Kjekt at du tar kontakt 🙂 Det har ikke vært noen utvekslingsambassadører siden pandemien, så akkurat nå er det ikke noen ambassadører som kan svare deg på dette. Vi skal gjenoppta bloggen nå, så derfor så vi også spørsmålet ditt først nå. Hvis du ikke har funnet ut av dette, anbefaler jeg deg å stille dette spørsmålet i utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon. Der får du hjelp av Internasjonal seksjon 🙂 Vennlig hilsen Live, SV-fakultetet.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *