Syv ting du må vite når du skal reise til Australia!

Hei! Jeg heter Tordis Stokka og studerer barnevern på UiS. Jeg har valgt å gjøre min praksisperiode her nede i Rockhampton, Australia. I dette innlegget skal jeg fortelle om syv viktige ting det er greit å vite før du også reiser ned 🙂

1. Økonomi

Økonomi er det jeg tror de aller fleste studenter som skal på utveksling ønsker å ha en oversikt over før de bestemmer seg for å reise. Her kommer en generell oversikt over hvordan det så ut for meg. Skal du til Australia må du betale skolepenger (school fee). Denne summen er ca. 61.000 kr. Når du søker studielån fra Lånekassen.no vil du få utbetalt ca. 147.000 kr. Jeg valgte å bo på campus (skal skrive mer om det nedenfor). Her betalte jeg 2.555 kr i uken. I mnd blir dette 10.220. Jeg betalte totalt for 5 mnd: 51.100 kr. Hvis du beregner kun penger fra Lånekassen sitter du igjen med 34.900 kr. Dette skal dekke reise og andre utgifter. Fra min egen erfaring dekker ikke dette for hele oppholdet, så jeg vil anbefale å spare opp penger ved å jobbe før du reiser. Du reiser ikke før i slutten av februar, så om du er lur, jobber du i «fri-månedene» før avreise! Jeg anbefaler også å se på flybilletter tidlig, da dette kan bli en stor utgift. Det kommer mange andre uforutsette utgifter som forsikring, transport og opphold i Brisbane. Jeg valgte å reise litt rundt andre stedet i Australia både før og etter praksisperioden så det ble noen utgifter der også, men veldig verdt det!

2. Praksisstedet Rockhampton

Når du reiser på utvekslingspraksis til Australia som sosialt arbeid- eller barnevern-student, skal du til Rockhampton. Dette er en av de eldste byene i Queensland og ble faktisk grunnlagt av to nordmenn fra Larvik i 1853. Du kan lese mer om rent praktiske ting på Wikipedia. Rockhampton er kjent for å være «the Beef Capital of Australia» fordi de har den største produksjonen av oksekjøtt i landet. Selv om Rockhampton er mer enn dobbelt så stort som Stavanger er det ingen stor-by. Jeg skal innrømme at byen er ikke så utrolig spennende, men som praksissted er den veldig givende!

Rockhampton ligger ikke ved stranda dessverre, men tvil ikke! Bare 40 min med buss ligger byen Yeppoon (mer info nedenfor)

3. Campus

Ble litt innkjøp til rommene våres første dag!

Som nevnt ovenfor valgte jeg å bo på camps Rockhampton North. Det er mange fordeler med å bo på campus, men noen ulemper også. Det som er bra med å bo på campus er sikkerheten. Du bor gå-avstand til universitetet hvor du en gang i uken skal ha «supervision». Du får mat inkludert i leien som du spiser i en «dining hall». Du får også tilgang til å trene på universitetets treningssenter uten ekstra kostnad. En gang i uken kjører noen studenter med universitetets egen mini-buss til kjøpesenteret eller stranden. Det holdes en del sosiale aktiviteter av student ledere som også bor på campus, så det er en fin mulighet for å bli kjent med de andre studentene som bor her. Det er andre internasjonale studenter, men flest australske studenter som bor her. En av ulempene (etter min mening) er prisen. Du betaler som sagt ca. 10.300 kr i måneden i leie. Når du tar med tilgang til treningssenter og mat er det ikke så gale. Men det er uansett noen tusen mer enn hva jeg betaler i Stavanger. Rommet ditt er på omtrent 10 kvm og inkluderer seng, skrivebord, klesskap, mini-kjøleskap og aircondition. Du kan velge andre rom som ikke inkluderer kjøleskap, aircondition eller mat fra spise-hallen. Men for trivsel vil jeg anbefale å ha rom med alt inkludert. Det er utrolig varmt og du kommer ikke til å overleve uten aircondition. Vi ble ikke informert at vi måtte ha egen dyne, pute og sengetøy, så ble shopping første dagen i Rockhampton!

Nedenfor er noen liker til campus.

Rockhampton Campus:

https://www.cqu.edu.au/about-us/locations/rockhampton

Oversikt over de ulike rommene:

https://cqu.starrezhousing.com/StarRezPortalX/1640A572/1/1/Home-Home?UrlToken=4A0DA2EF

Selv om det er veldig fint å bo på campus ville jeg sett på andre muligheter hadde jeg reist ned på nytt. Til samme pris kan jeg se for meg at man finner alternativer nærmere sentrum. I tillegg kan man bo med de andre studentene du reiser ned sammen med og dele på utgiftene. En ting jeg ikke har trengt å «stresse med» er planlegging, handling og laging av mat. Det har vært ganske luksus å få mat servert men savner litt å lage min egen mat.

På vei tilbake til huset fra “dining hall”

4. Praksis og studie

Når du tar praksis i Australia, tar du praksis gjennom Central Queensland University (CQU). Praksisplassen blir forhåndsgodkjent av UiS, men selve praksisen har ikke nok studiepoeng til å bli godkjent i Norge. Det vil altså si at når du tar praksis i Australia må du ha et studie ved siden av praksis for å få nok studiepoeng til å få oppholdet godkjent. Dette studiet vil mest sannsynlig være online. Studiet jeg har heter “Reconciliation in the Workplace and Community”. Studiet har som mål å legge til rette for Aboriginal- og Torres Strait Islander-perspektiver som vil hjelpe studenter i arbeids- og samfunnssammenheng. Studiet fokuserer på spørsmålene om forsoning i australsk kontekst, og undersøker opplevelsene av intergenerasjonelle traumer, rasisme og rasediskriminering som en arv fra kolonial praksis. Du vil få en bevissthet og forståelse for mangfoldet av kulturell identitet og levde opplevelser for Aboriginal og Torres Strait Islander folk i dag. Det finnes en del andre studier å velge, men dette velger du sammen mer kontaktperson og de andre studentene du reiser ned sammen med. Fra mandag til torsdag er jeg i praksis og på fredager jobber jeg med dette studiet. Det er innleveringer til både praksisenheten og studieenheten.

5. Bluecard

For å jobbe med barn og familier i Australia må du ha noe som heter «Bluecard». Dette er nesten det samme som en politi-attest i Norge. Dette er KJEMPEVIKTIG at du får ordne FØR du reiser til Australia, da du ikke kan starte praksis-perioden uten det. Anbefaler at du holder tett kontakt med kontaktperson i Australia og ikke har en mellomperson i Norge da slik viktig informasjon mulig kan bli glemt eller ikke videreinformert. I mitt tilfelle var det akkurat det som skjedde som gjorde at vi ikke kunne starte på praksisplassen vår før en måned etter vi kom til Rockhampton.

6. Transport – bil?

Rockhampton er et stort område og campus ligger i utkanten av byen. Vi ble anbefalt å skaffe oss bil av kontaktpersonen vår, men budsjettet vårt ville ikke dekket det antok vi, med tanke på forsikring og bensin som kom i tillegg. Men skal jeg være ærlig hadde det vært veldig greit å hatt bil her nede. Jeg tror det er enda mer aktuelt å vurdere bil om man ikke skal bo på campus. Er dere flere går det an å dele kostnadene for bilen. Her nede kjører de på motsatt side i bilen og på veien. Det høres kanskje litt stress ut, men vi har leid bil her nede og det var ikke så skummelt! Man får reise rundt og opplevd mye mer uten å være avhengig av kollektiv-transport eller uber/taxi. Man kommer rundt med buss, men tilbudet her nede er ikke så mye å skryte av.

7. Residential School i Brisbane

Den første uka vi kom til Australia hadde vi noe som het Residential School i Brisbane. Dette er basically et førpraksis-seminar som holdes av Central Queensland University i Brisbane. Seminaret holdes over fem dager, vi hadde kurset over helga (fredag til tirsdag). Vi trodde først vi skulle være sammen med andre internasjonale studenter fra andre land på dette kurset og at det skulle være en slags innføring i Australia, det er det altså ikke. Vi var sammen med Australske studenter som studerte sosialt arbeid og var de eneste internasjonale studentene. Jeg vil derfor anbefale å være i tett kontakt med kontaktpersonen deres i Australia (og ikke bare Norge) om datoer, kriterier og forventninger da det fort kan oppstå misforståelser og feilinformasjon. Eller bare sende mail til meg! Hehe. For å få den beste opplevelsen i Brisbane vil jeg anbefale å komme uken før seminaret starter for å få komme over jet-laget og få oppleve Brisbane og kanskje området rundt som Gold Coast og Sunshine Coast. Residential School er lange dager med mye lærerikt innhold.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *